woensdag 6 maart 2013

Fotograaf uitgelicht: Jan Banning

In deze blog de bijzondere fotoserie ‘Bureaucratica’ van Jan Banning. Hoewel de serie al uit 2008 komt, blijft de serie een hit. Waar Jan Banning ook exposeert (soms al meerdere keren met dezelfde serie), hij blijft publiciteit krijgen voor zijn foto’s. Met het fotoboek dat van de serie is gemaakt won Banning een World Press Award.

Jan Banning trok de hele wereld rond. Het begon met een opdracht in Mozambique. Hij moest er naar toe om het ambtelijk apparaat te fotograferen. Niet direct een spannende klus, maar gaandeweg raakte Banning geïnteresseerd. Hij vroeg zich af of ambtenaren zich overal ter wereld uitgeblust voelen door de bureaucratie op hun werk, of dat dit vooral in Westerse landen geldt. Banning was benieuwd in welke mate mensen betrokken zijn bij hun eigen overheid, de machtsstructuur van hun land en of het verschil maakt of de ambtenaar in een democratisch, communistisch of dictatoriaal land werkt.  Hij besloot er een serie van te maken en reisde onder andere naar Bolivia, China, Frankrijk, India, Liberia, Rusland, de Verenigde Staten en Jemen om ambtenaren te fotograferen.Om de verschillen in beeld te brengen besloot Banning ambtenaren te fotograferen op hun werkplek. Hij ging er vanuit dat de werkplek van een ambtenaar iets zegt over zijn persoonlijkheid en de staat waar hij voor werkt.

 

Als je naar de foto’s kijkt zie je dat stapels dossiers en meterslange archieven stereotiep zijn voor de bureaucratie. Met deze uitvoerende macht vol wetten en regels krijgt iedere burger, waar ook ter wereld te maken. Iedereen staat weleens aan het bureau van een ambtenaar voor een paspoort, vergunning of registratie, zonder werkelijk te zien wie de beambte is die de zaken regelt. Met het project ‘Bureaucratica' geeft Banning ambtenaren wereldwijd een gezicht en laat de verschillen en overeenkomsten zien. Ondanks de verschillen, hebben alle portretten van ‘Bureaucratica' één gemeenschappelijke deler, namelijk dat de ambtenaar en zijn werkplek een reflectie zijn van het land dat hij dient.

 
Bij de tentoonstelling is een Engelstalig fotoboek onder redactie van Martin Parr verschenen, getiteld ‘Bureaucratics', Nazraeli Press LLC, Portland, Oregon, USA (ISBN 1-59005-232-7), prijs € 50,-. Daarnaast publiceerde Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 'Alledaagse macht. Ontdekkingsreis langs ambtelijke werelden'(tekst: Will Tinnemans), (ISBN 978 90 468 0488 9), prijs € 14,95 (te verkrijgen via www.bol.com).

Website:

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten