zaterdag 22 september 2012

Fotografie in het theater

Wellicht ken je Hans Aarsman als fotograaf, of van zijn wekelijkse rubriek in de Volkskrant. Dit seizoen staat hij in het theater met de voorstelling 'De Aarsman Projectie'. Een voorstelling waarin fotografie een belangrijke inneemt.

Aarsman kan, net als iedere echte goede fotograaf, heel goed kijken. En wat nog veel beter is voor ons - hij kan ook goed formuleren, en je zo door zijn ogen mee laten kijken. (...) Er gebeurt overigens iets opmerkelijks als je al die foto's bekijkt en het commentaar van Hans Aarsman er bij leest. Je zou verwachten dat die foto's aan magie zouden verliezen, maar dat is juist niet zo, ze winnen er juist bij. (Bron: Moors Magazine)

In de theatershow leert Aarsman je niet alleen kijken, ook wordt door zijn blik het zwaarste verdriet draaglijk. Het is machtig om te ervaren hoe de foto’s tot Aarsman spreken en hoe hij zijn verwondering met ons deelt.’ (Vrij Nederland) 

Hans Aarsman. Foto: Claudia Sola

Met De Aarsman Projectie maakt Hans Aarsman zijn eerste theaterprogramma. Een bijzondere en geestige avond die het midden houdt tussen een lezing en een conference. Met als leidraad de foto’s waarmee hij ons langs een nieuwe wereld voert. Een wereld die we allang zouden kunnen kennen, als we eens wat beter om ons heen zouden kijken. Of, zoals Ronald Giphart zei: ‘Hij ziet details die zonder zijn blik verborgen bleven, legt verbanden die anders niet worden gelegd, stelt onverwachte vragen en trekt bijzondere conclusies’. De Aarsman Projectie, een college in kijken.
 
In september 2011 ontving Aarsman De Hendrik de Vriesprijs van Groningen. Deze oeuvreprijs reikt de gemeente uit aan een Nederlandse kunstenaar, waarvan het werk als disciplineoverschrijdend, vernieuwend en toonaangevend wordt gezien. 

Benieuwd naar De Aarsman Projectie?
Kijk hier voor de speellijst. O.a. te zien in Den Haag (Diligentia) op woensdag 17 oktober.

Dit bericht werd geplaatst door De Fotokunst Galerie. www.fotokunstgalerie.nl

woensdag 19 september 2012

Fotograaf uitgelicht: Hendrik Kerstens



Hendrik Kerstens fotografeert zijn dochter Paula al meer dan 17 jaar. Van alle portretten die Kerstens van zijn dochter maakt geeft hij een exemplaar aan haar en aan de collectie van de Universiteit Leiden. Deze portretten zijn in Nederland al te zien geweest in het Fotomuseum in Den Haag, maar inmiddels zijn de foto’s ook internationaal zeer geliefd.

Het is een hele bijzondere serie van portretfoto’s geworden. Steeds zien we Paula maar telkens als een ander. Mooi verstild, uitgelicht, klassiek en sober vastgelegd. Daarbij verwijst hij met zijn clair-obscur composities naar de oude schilderkunst. En ook zijn lichtgebruik, waardoor de materialen op een bijzondere manier zichtbaar worden, doet denken aan de schilderijen van Johannes Vermeer (1632-1675).

Het valt je pas na een poosje op dat er vaak iets wordt uitgehaald met het hoofdeksel. Plastic zakjes, Hema haarnetjes, rollen wc-papier vervlochten in het haar of zoals hier een linnen servet. Het is een grappige knipoog bij de ernst van de foto’s. 

Wil je de hele serie foto's zien? Kijk dan eens op de website van Hendrik Kerstens. Deze is hier te bezoeken. 

Dit artikel werd geplaatst door De Fotokunst Galerie, kunsthandel en platform voor exposities. 



donderdag 13 september 2012

Tip basisfotografie: licht en contrasten


Het soort licht bepaalt voor een groot deel het resultaat van een foto. Als de zon schijnt krijgen de foto’s heldere kleuren en door de schaduwen dramatische contrasten. Contrasten zijn tegenstellingen van licht en schaduw; donkere partijen en lichte vlakken in het beeld. Als het een bewolkte dag is, zijn de kleuren veel zachter en is er nauwelijks schaduw.

In de ochtend is het licht kouder dan in de avond. In de avond is het licht warmer. Het oordeel van deze uren in de schemering is dat het licht laag staat en daardoor veel zachter is. Ook zijn er dan door de stand van de zon meer schaduwen die het beeld toch contrasten geven. Deze tijden worden daarom ook wel de gouden uren genoemd.

Met een reflectiescherm kun je het licht beïnvloeden. 
In de middag daarentegen staat de zon hoog aan de hemel. Dit geeft korte schaduwen en hard licht. Vooral in de tropen is dit heel opvallend. In Nederland hebben we vaak wolken voor de zon die het licht verspreiden en het beeld daardoor zachter maken. Verspreid licht zorgt ervoor dat we minder duidelijke schaduwpartijen hebben, wat voordelig is voor portretfotografie. Het nadeel van minder schaduwen is dat je dieptewerking verliest. Dat maakt het beeld soms platter en saaier. Weinig schaduwen geven een gezicht een zachte uitstralingen, schaduwen kunnen een foto diepte, of zelfs een dramatisch effect geven. Je kunt hier per onderwerp mee variëren.

We kunnen het bestaande licht in de foto beïnvloeden met een reflectiescherm. Zo’n scherm kan het licht terugkaatsen naar het onderwerp. Je hebt er alleen een paar extra handen voor nodig (of een statief). Je richt het scherm simpelweg op het onderwerp en door het reflecteren van het licht op het scherm verlicht je het onderwerp extra.

Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp
(1632) Rembrandt van Rijn. 
Eén van de manieren om de aandacht ergens op te vestigen is het onderwerp in de spotlights te zetten. Het is dan fel verlicht, terwijl de rest in de schaduw blijft. Dit heet in de kunst ook wel ‘clair-obscur’ (Frans voor licht en donker). Hoewel deze term ook in de fotografie gebruikt wordt om sterke licht-donker contrasten aan te duiden, is de term vooral bekend uit de schilder kunst. De schilder Caravaggio (1573-1610) maakte clair-obscur tot zijn handelsmerk. Rembrandt van Rijn (1606-1669) maakte ook gebruik van clair-obscur. Hij vestigde aandacht op hoofd en handen door ze te laten baden in licht. Dit leidde tot levendige scènes vol dramatiek.

Paula, gefotografeerd door Hendrik Kerstens.
Fotograaf Hendrik Kerstens (Den Haag, 1956) fotografeert zijn dochter Paula al 17 jaar. Daarbij verwijst hij met zijn clair-obscur composities naar de oude schilderkunst. 

Houd deze blog in de gaten voor een portret van deze fotograaf!

Dit artikel werd geplaatst door De Fotokunst Galerie

dinsdag 11 september 2012

Kunstenaar uitgelicht: Joseph Klibansky


Laatst publiceerden we een artikel over collage-kunstJoseph Klibansky (Kaapstad, 1984) tilt de collage-kunst tot het hoogste niveau. 

. Joseph klibansky.

Joseph Klibansky groeit op in een creatief, internationaal georiënteerd milieu. In zijn tienerjaren raakt hij gefascineerd door de mogelijkheden van computerkunst en digitale beeldbewerking. Honderden beelden fuseert hij tot krachtige composities, die worden verrijkt met computer kunst en verschillende verf technieken. De jonge kunstenaar ontwikkelt als gauw een eigen kenmerkende stijl die kunstgaleries en verzamelaars over de hele wereld fascineert: vernieuwende creaties met felle kleuren. ‘Als je het werk ziet krijg je direct een positieve vibe’, zegt hij daarover. 

SPACIOUS CITY. JOSEPH KLIBANSKY.
De 27-jarige Bussumer werkte eerder al samen met Armin van Buuren en ontwierp een cover voor een album van hem. Zijn kunstwerken zijn een combinatie van foto’s, computer en verftechnieken, verrijkt met een 3d-liquid glass, een vloeibaar kunsthars dat het kunstwerk diepte en kleurintensiteit geeft. “Ik bezoek een stad of land en maak dan alleen maar foto’s, foto’s en foto’s. Vervolgens selecteer ik allemaal foto’s of delen daarvan en voeg ze samen. Een kunstwerk bestaat vervolgens uit vier-, vijf- of zeshonderd lagen. Daar schilder ik dan overheen. Op die manier probeer ik een dynamische wereld of stad te creëren.”

Detail uit 'High Flyers' van  Joseph Klibansky
Het kunstwerk 'High Flyers' van Joseph Klibansky is in 2011 van eigenaar verwisseld voor een bedrag van 34.350 euro. Nooit eerder is zoveel betaald voor het werk van een jonge, nog levende kunstenaar. Damien Hirst, de Britse (levende) kunstenaar behaalde 'pas' op zijn 31e een vergelijkbaar resultaat.

Meer werk zien van deze bijzondere kunstenaar?

Kijk dan hier: http://www.josephklibansky.com


Dit artikel werd geplaatst door De Fotokunst Galerie.

maandag 10 september 2012

Vooraankondiging Expositie 'Ruimte voor Rust'


Van 1 oktober 2012 t/m 31 januari 2013 exposeert De Fotokunst Galerie het werk van Peter van Mierlo.  De expositie ‘Ruimte voor Rust’ kenmerkt zich door het indrukwekkende lijnenspel in de foto’s en abstracte composities. 

“Belangrijk voor mij is de compositie waar een bepaalde rust van uitgaat”, aldus Peter van Mierlo, fotograaf. “Het boeiende aan fotograferen vind ik steeds weer dat je een bepaald aspect van het geheel zodanig kunt uitlichten en stilzetten dat het een geheel eigen dimensie gaat krijgen. Ik kan zelf vol verwondering kijken naar het nieuwe beeld dat zo ontstaat.”

De foto’s van Peter van Mierlo zijn vanaf 1 oktober 2012 te zien en te koop op canvas, in de tijdelijke expositieruimte van De Fotokunst Galerie.

De Fotokunst Galerie


donderdag 6 september 2012

Kunst van de dag: collages

My Cup of Tea.
Uit de collectie Fotokunst van www.fotokunstgalerie.nl


Een collage is oorspronkelijk een kunstvorm die gebruikmaakt van uitgeknipte stukken papier, die op steviger papier of op schildersdoek geplakt zijn. De gebruikte materialen kunnen zijn knipsels uit kranten (tekst, foto's, advertenties), of foto's, tekeningen, gescheurde stukjes van een mislukte aquarel, etc. Het woord collage komt uit het Frans, van het werkwoord coller, waar het plakken of kleven betekent. In het computertijdperk wordt papier vervangen door geknipte en geplakte delen van afbeeldingen. De woorden knippen en plakken worden nog steeds gebruikt, alsof het met schaar en lijmkwast gebeurt. Het resultaat kan een digitale collage genoemd worden.



Up in The Air. Uit de collectie Fotokunst van www.fotokunstgalerie.nl

T-Birds. Uit de collectie Fotokunst van www.fotokunstgalerie.nl 

De Fotokunst Galerie heeft haar collectie uitgebreid met een aantal college kunstwerken. Het zijn allemaal collage's met een knipoog. Deze werken zijn vanaf nu te zien én te koop in de collectie 'Fotokunst'.  


Air Balloons. Uit de collectie 'Fotokunst' van
www.fotokunstgalerie.nl 

woensdag 5 september 2012

Fotograaf uitgelicht: Joyce Tenneson


Joyce Tenneson is een van de meest gerespecteerde, invloedrijke fotografen te wereld, en is in staat de meest interessante portetten te schieten van het menselijk karakter.  

Uit de serie Transformations. Joyce Tenneson.
Tenneson's werk was te zien in meer dan 150 tentoonstellingen over de hele wereld, en maakt deel uit van tal van particuliere en museale collecties. Haar foto's zijn verschenen op talloze covers voor tijdschriften zoals: Time, Life, Entertainment Weekly, Newsweek, Premiere, Esquire en The New York Times Magazine. Ze is een veelgevraagd portretfotograaf met klanten in Europa, Japan en de Verenigde Staten.

De portretten van Joyce Tenneson zijn zo bijzonder omdat ze zoveel verder gaan dan alleen een gelijkende opname van haar onderwerp. Ze brengt mensen tot leven, schept een verhaal. Het resultaat: geen gewone portretten, maar tekenachtige schilderingen door het creatieve gebruik van licht en dubbelopnames. 

Uit de serie Transformations. Joyce Tenneson.
De foto’s van Joyce Tenneson blijven intrigeren, je  kunt ernaar blijven kijken. Tenneson zegt zelf over haar werk: "Ik wil anderen aspecten van zichzelf laten zien en laten vieren die voor henzelf meestal verborgen  blijven. Mijn camera is een getuige, hij houdt mijn onderwerpen een spiegel voor die ze hun eigen essentie helpt te voelen”.

Tenneson portretteert niet alleen mensen, ze heeft ook prachtige foto's gemaakt van bloemen, in de series 'Intimacy' en 'Flower portraits'. Het is knap dat in haar foto's bloemen net zoveel bezieling en karakter krijgen als de mensen die ze portretteert. 

Uit de serie Transformations. Joyce Tenneson.
Joyce Tenneson maakt nog steeds portretten van mensen in haar studio in New York. Maar: dat is niet voor iedereen weggelegd. Een sessie met Joyce Tenneson begint vanaf $10.000!

Meer werk zien van Joyce Tenneson? Kijk op www.tenneson.com

Dit artikel werd geplaatst door De Fotokunst Galerie.

maandag 3 september 2012

Tip basisfotografie: macrofotografie, hoe doe je dat?


Van 1 september tot en met 31 december exposeert Irene Lommers met de serie ‘Living Water’ in De Fotokunst Galerie. Prachtige macrofoto’s met als thema water.

Wil jij ook de wereld van de macrofotografie betreden? Lees dan onze tips!

Uit de serie 'Living Water' door Irene Lommers

Klein, eenvoudig en mooi is de essentie van macrofotografie.
Vaak zijn het close-ups van planten, bloemen, dieren en kleine insecten, die hun schoonheid en fijnheid laten zien.  

Maar macrofotografie is niet per definitie natuurfotografie. Alles wat je van dichtbij fotografeert kan onder de term macrofotografie vallen. Dit kan dus ook een sleutel zijn, een paperclip, of een close-up van een patroon.

Door in te zoomen op onthul je mooie patronen en texturen die je met het blote oog niet zo gemakkelijk opmerkt. Dankzij een macrofoto zie je ineens de zachtheid en teerheid van bloemen en de sprekende ogen aan stekelige tentakels van een insect. Met macrofotografie zoom je in op de wereld van kleine onderwerpen.

Speciale lens?
Er zijn lenzen beschikbaar die veel gebruikt worden voor macrofotografie, maar als je deze niet hebt, laat je dit niet weerhouden om aan macrofotografie te beginnen. De meeste camera’s hebben een macromodus. Deze modus zorgt vervolgens voor de vereiste instellingen.

Kijk om je heen
Een onderwerp voor macrofotografie is niet lastig te vinden. Ga eens de tuin in, daar wemelt het van de onderwerpen. Of trek een laatje open en zoom in op alledaagse kleine voorwerpen. De keuze aan onderwerpen is eindeloos. Wanneer je een levend onderwerp benadert, doe dit dat rustig. Dieren zijn zo weer verdwenen!

Kies je achtergrond
De aandacht moet uitgaan naar je onderwerp, niet naar de omgeving. Vaak is een rustige achtergrond daarom mooier. Hoewel bij macrofotografie de achtergrond altijd onscherp wordt, heb je vaak het mooiste effect wanneer de bestaande achtergrond rustig is. Een tip is om met bijna dichtgeknepen ogen naar je achtergrond te kijken. Dan krijg je al een aardig beeld. Soms kan een klein stapje opzij al een wereld van verschil uitmaken!

Uit de serie 'Living Water' door Irene Lommers

Diafragma en scherptediepte
Bij macrofotografie zit je zo dicht op je onderwerp dat je scherptediepte eigenlijk altijd heel klein is. Het is daarom nodig om een klein diafragma (hoog getal) te gebruiken. f/11 of hoger is vaak noodzakelijk om voldoende scherptediepte te krijgen. Anders is de scherptediepte zo klein dat je onderwerp al snel onvoldoende scherp is (of door een minimale beweging onscherp wordt).

Let bij het gebruik van zulke kleine diafragma's wel op je sluitertijd. Als je kiest voor de A of Av stand van je camera, zoekt de camera zelf de beste sluitertijd. Als de sluitertijd langer is, zul je met een statief moeten werken. Met stilstaande onderwerpen is dit geen probleem, zodra de onderwerpen beweeglijk zijn, is het wenselijk om een kortere sluitertijd te hanteren.

Flitsen
Ook het gebruik van een flitser kan helpen. Door de kleine diagfragma's heb je al snel een tekort aan licht. Waardoor het niet mogelijk is een korte sluitertijd te hanteren. Je kunt dit oplossen door te flitsen, daarmee creëer je extra scherptediepte. In de meeste gevallen is het flitslicht direct vanaf je camera niet ideaal; het maakt de foto plat. Door een stukje wit papier voor je flitser te plakken, kun je dit voorkomen. Je creëert zo diffuus licht. 

Met een eenvoudig kabeltje kun je een flitser ook los van je camera gebruiken en daarmee het licht van boven, of opzij laten komen. Dat levert vaak een mooier beeld op. Nadeel is dat je de flitser vaak vast moet houden, wat na een tijdje vermoeide armen op kan leveren. 

Een alternatief, dat ook vaak bij macrofotografie wordt gebruikt is een ringflitser. Deze wordt om de lens geplaatst en is daardoor iets gemakkelijker in gebruik. Nadeel kan zijn dat je de reflectie van de ringen duidelijk ziet in de ogen, in waterdruppels etc…

De belangrijkste tip is: DOEN!

Door veel te oefenen krijg je het vanzelf onder de knie. Laat je nu alvast inspireren door de foto’s van Irene Lommers. Dan krijg je zeker zin om zelf aan de slag te gaan!


Deze tips zijn afkomstig van De Fotokunst Galerie (www.fotokunstgalerie.nl)