zaterdag 22 september 2012

Fotografie in het theater

Wellicht ken je Hans Aarsman als fotograaf, of van zijn wekelijkse rubriek in de Volkskrant. Dit seizoen staat hij in het theater met de voorstelling 'De Aarsman Projectie'. Een voorstelling waarin fotografie een belangrijke inneemt.

Aarsman kan, net als iedere echte goede fotograaf, heel goed kijken. En wat nog veel beter is voor ons - hij kan ook goed formuleren, en je zo door zijn ogen mee laten kijken. (...) Er gebeurt overigens iets opmerkelijks als je al die foto's bekijkt en het commentaar van Hans Aarsman er bij leest. Je zou verwachten dat die foto's aan magie zouden verliezen, maar dat is juist niet zo, ze winnen er juist bij. (Bron: Moors Magazine)

In de theatershow leert Aarsman je niet alleen kijken, ook wordt door zijn blik het zwaarste verdriet draaglijk. Het is machtig om te ervaren hoe de foto’s tot Aarsman spreken en hoe hij zijn verwondering met ons deelt.’ (Vrij Nederland) 

Hans Aarsman. Foto: Claudia Sola

Met De Aarsman Projectie maakt Hans Aarsman zijn eerste theaterprogramma. Een bijzondere en geestige avond die het midden houdt tussen een lezing en een conference. Met als leidraad de foto’s waarmee hij ons langs een nieuwe wereld voert. Een wereld die we allang zouden kunnen kennen, als we eens wat beter om ons heen zouden kijken. Of, zoals Ronald Giphart zei: ‘Hij ziet details die zonder zijn blik verborgen bleven, legt verbanden die anders niet worden gelegd, stelt onverwachte vragen en trekt bijzondere conclusies’. De Aarsman Projectie, een college in kijken.
 
In september 2011 ontving Aarsman De Hendrik de Vriesprijs van Groningen. Deze oeuvreprijs reikt de gemeente uit aan een Nederlandse kunstenaar, waarvan het werk als disciplineoverschrijdend, vernieuwend en toonaangevend wordt gezien. 

Benieuwd naar De Aarsman Projectie?
Kijk hier voor de speellijst. O.a. te zien in Den Haag (Diligentia) op woensdag 17 oktober.

Dit bericht werd geplaatst door De Fotokunst Galerie. www.fotokunstgalerie.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten