donderdag 30 augustus 2012

Tip basisfotografie: betere zwart wit foto's maken


Kijk eens verder dan de kleuren die je om je heen ziet. Als je begint met zwart wit fotografie, zul je de schoonheid van de kleurloze wereld ontdekken.  In zwart-wit fotograferen vereist oefening. Je moet de wereld écht gaan zien zonder kleur: contrast en tonen moeten de belangrijkste reden zijn om een foto te maken.

Welke onderwerpen zijn geschikt voor zwart wit fotografie?
Zwart wit fotografie is niet geschikt voor alle onderwerpen. Onderwerpen die van zichzelf erg kleurrijk zijn, komen vaak niet goed uit de verf. Bijvoorbeeld een zonsondergang of kleurrijke dieren en bloemen. Die komen beter tot hun recht wanneer de kleuren behouden zijn.

Abstracte beelden (denk aan architectuurfoto’s), landschappen met een hoog contrast (bijvoorbeeld winterlandschappen) en portretten lenen zich juist goed voor zwart wit fotografie (door het weglaten van de kleur blijven karakter en persoonlijkheid over). Net als ‘oude’ beelden, verweerde bankjes, nostalgische onderwerpen.



In dit artikel staan een aantal handige tips voor mooie zwart wit foto’s.

Kleurenopname voor zwart wit foto’s:
Ook als je camera een zwart wit mogelijkheid heeft, heeft het de voorkeur om in kleur te fotograferen. De camera haalt namelijk meestal alleen de kleur weg, waardoor er een contrastloos beeld in grijstinten overblijft. Het beste is om ‘zwart wit’ te denken en de foto’s later op de computer met een fotobewerkingsprogramma om te zetten in zwart wit. Dan heb je zelf invloed op het contrast.

Kleuren en tinten:
In een kleurenfoto heb je kleuren, in een zwart wit foto heb je schaduwen en tonen . Als je kleur weghaalt wordt het menselijk oog gevoeliger voor lichtintensiteit. Zwart-wit fotografie gaat over het zwart, het wit en de lichttonen er tussenin. Het menselijk oog gaat voortdurend op zoek naar contrast, zo kunnen we fysieke elementen uit elkaar houden.
Bij een zwart-wit foto wordt dat dus ook belangrijker. Ga voor zwart-wit foto’s op zoek naar scènes met een hoog contrast. Met behulp van contrast kun je de kijker laten zien wat belangrijk is in een scène. Hele lichte of hele donkere contrasterende delen eisen de aandacht op. Contrast zorgt ook voor de nodige dramatiek en impact van de foto.


Het verschil tussen kleurenfotografie en zwart wit fotografie wordt duidelijk als je een rode bloem in het groene gras wilt fotograferen. In kleur springt de bloem er echt uit, een geweldig kleurcontrast tussen het rood van de bloem en het groene gras. In zwart wit worden rood en groen beide grijs, waardoor het hele effect wegvalt. Een oninteressante foto is het resultaat. Het contrast is dus vooral lichtcontrast: een lichte lucht en donkere bomen bijvoorbeeld.
Eenvoud:
Te veel ‘rommel’ leidt de aandacht af van het onderwerp. Eenvoud helpt om de belangstelling van de kijker te wekken en voegt elegantie toe aan de foto. Abstracte foto’s lenen zich vaak goed voor zwart wit fotografie.  Zwart wit fotografie is namelijk heel geschikt om de vorm en toon van het onderwerp te benadrukken. Met zwart/wit kun je vaak een heel krachtige foto maken van een onderwerp dat in kleur juist veel zwakker lijkt.

Lijnen:
Wees je bewust van de kracht van lijnen in je compositie. Ogen volgen van nature lijnen. Verticale lijnen stralen kracht uit. Horizontale lijnen juist balans. Diagonale trekken de ogen in een bepaalde kijkrichting en ronde lijnen benadrukken sensualiteit. Moderne architectuur leent zich erg goed voor zwart-wit fotografie, door haar opvallende lijnen.




Regel van derden:
We hebben hem al vaker genoemd: Deregel van derden. Deze regel helpt je om het onderwerp -op een van nature prettige plek- in het kader te plaatsen. Dit maakt de foto aantrekkelijker om naar te kijken.

Patronen:
Naast de verschillende lichttonen zullen ook patronen duidelijker naar voren komen. Zwart-wit fotografie is ideaal om texturen duidelijker naar voren te laten komen, er is geen kleur om subtiele texturen te verbloemen. 


Deze tips zijn geplaatst door De Fotokunst Galerie

woensdag 29 augustus 2012

Tip basisfotografie: gebruik maken van natuurlijk licht


Natuurlijke verlichting biedt veel mogelijkheden om prachtige foto's te maken. Waar zonsopgang en zonsondergang de beste tijden zijn om buiten te schieten (zie: gouden uur), kun je ook binnen, met een beetje hulp van natuurlijk licht de mooiste foto’s maken. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een raam! De kwaliteit van het licht dat door een raam naar binnen schijnt is vaak geweldig en het binnenvallende licht kan ook veel sfeer toevoegen aan foto’s die je binnenshuis maakt. Je kunt er van alles meedoen. Bijvoorbeeld een prachtig stilleven creëren, of mooie portretten schieten, zonder dat je daarvoor hoeft te beschikken over een speciale lamp. 


 

Zacht, diffuus licht
Een van de kenmerken van natuurlijk licht dat door het raam naar binnen valt is dat het zacht en diffuus  is- eigenlijk het beste soort licht voor portretten. Nou ja, niet altijd. Als het zonlicht te hard is, kun je het licht verspreiden (diffuus maken) door de jaloezieën of de gordijnen iets te sluiten. 
 
Zacht, diffuus licht is heel erg geschikt voor portretten, omdat het zorgt voor flatteuze foto’s voor de modellen. Oneffenheden in de huid vallen minder op en het licht zorgt voor een serene sfeer. 

Je kunt je creativiteit hierin krijt door dromerige beelden te creëren, met het bestaande licht. Je plaatst je model zo voor het raam, dat het binnenvallende licht het gezicht verlicht. Het model staat of zit dus met het gezicht naar het licht! Dit kan frontaal zijn, of van opzij. Eventuele storende schaduwen kun je simpel oplichten door het binnenvallende licht met een stuk wit papier, of een reflectiescherm  te reflecteren. Zo kun je de schaduwen invullen met licht.

 

Hard licht, harde schaduwen
Hard licht zorg ook voor harde schaduwen (hoger contrast) en brengt de textuur van de huid tot leven. Ben je op zoek naar een rauwere foto, of wil je (bijvoorbeeld bij een bejaarde) juist de rimpels heel duidelijk in beeld brengen, omdat je dit mooi vind, gebruik dan ook eens het felle zonlicht. Of gebruik de schaduwen van jaloezieën om een mooi lijnenspel op de omgeving of het gezicht te krijgen.



Hard, direct zonlicht, leent zich ook goed voor het creëren van boeiende silhouetten. Schiet daarvoor juist tegen het licht in voor creatieve shots (bijvoorbeeld van het profiel)  - geen details, alleen het overzicht en intrigerende vormen.

Veel plezier met fotograferen!

Dit artikel werd verzorgd door De Fotokunst Galerie 




dinsdag 28 augustus 2012

Kunst van de dag

'Coral', kunstwerk uit de collectie 'fotokunst' van De Fotokunst Galerie

Vervolg: portret zonder gezicht


Een paar dagen geleden las je in onze blog al dat een portret niet altijd een gezicht hoeft te zijn

In onze blog bespraken we de serie 'handen' van Basil Pao als voorbeeld, van een portret zonder gezicht.

Een ander goed voorbeeld kwam vandaag via Twitter voorbij en willen we je niet onthouden.



Fotografe Heidi Lender, fotografeerde de serie 'Once upon'. Een zeer interessante serie zelfportretten, waarin ze nooit haar gezicht fotografeert. Juist door dat niet te doen,  exploreert ze alle aspecten van haar persoonlijkheid, die ze uitdrukt in kleding en verschillende omgevingen waarin ze zichzelf fotografeert. De kracht van de foto's zit in de serie. Die laat met ieder verschillend (en toch zo gelijkend!) beeld zien wie Heidi is, waar ze vandaan komt en waar ze naar toe leeft. Juist het anonieme, hoofdeloze portret helpt de kijker om zelf te fantaseren om wat voor karakter het gaat. Hiermee geeft ze ruimte om zelf het verhaal mee te bepalen. Leuk detail is dat hond Bubba wél altijd helemaal in beeld is.


Heidi Lender: “Wat begon als een zelf opgelegde wekelijkse foto-opdracht - "Ga op een bankje staan. Zorg ervoor dat het maandag is. Draag iets moois."- Groeide uit tot dit ‘Wie ik ben’-verhaal, waarin het verkennen van het individu in verschillende omgevingen en kleding centraal staat. Kasten en omliggende ruimten zijn voorstellingen en reflecties van wie we zijn of wie we pretenderen te zijn. We verkennen, experimenteren en drukken de verschillende aspecten die ingrediënt zijn van individu uit in onze kleding en omgeving, of we hier nu bewust van zijn of niet. We illustreren er een deel van onszelf mee. Hoofdeloze zelfportretten, een opeenstapeling van texturen, geven een gevoel van objectiviteit en ondoorzichtigheid en daardoor vrijheid van identificatie”. 


Heb jij nog andere voorbeelden van portretten zonder gezicht? Deel je reactie met ons.

Dit artikel werd geplaatst door De Fotokunst Galerie 


zondag 26 augustus 2012

Tip basisfotografie: een portret hoeft niet altijd een gezicht te zijn

Bij portretten denk je al snel aan mooie foto's waarin gezichten centraal staan. Toch kun je mensen heel goed portretteren zonder het gezicht in beeld te nemen.

Een fotograaf die hier bij uitstek in geslaagd is, is Basil Pao. Twaalf jaar lang heeft Basil Pao op zijn reizen over de hele wereld zijn ontmoetingen met mensen vastgelegd in foto's van hun handen, die hun persoonlijkheid en vaak ook hun leven op fascinerende wijze weerspiegelen. Hij laat met zijn foto's zien dat handen vaak evenveel zeggen als gezichten over mensen, hun bezigheden en gemoedstoestand. 



Foto's uit de serie 'Hands' van Basil Pao (www.basilpao.com)

Er gaat een wereld voor je open, wanneer je mensen eens op een andere manier vastlegt. Zoom letterlijk eens in op één aspect uit hun leven en breng dit in kaart. De verschillende handen van Basil Pao zijn hier een voorbeeld van, maar ook de slaapkamers van James Molisson.

Veel plezier met fotograferen!

Deze tip werd mogelijk gemaakt door De Fotokunst Galerie

Geinteresseerd in het boek van Basil Pao? Het is o.a. te koop via www.bol.com


 

zaterdag 25 augustus 2012

Fotograaf uitgelicht: James Mollison

Het kiezen van een bepaald thema voor een serie portretten, kan een zeer krachtige uitwerking hebben. Dit bewijst ook fotograaf James Mollison.

In het fotoboek 'Where Children Sleep' laat James Mollison je het heiligdom van kinderen over de hele wereld zien: hun slaapkamer.

Onderliggend thema van het boek zijn kinderrechten en het verschil hierin tussen landen. James Molisson kwam met het idee om kinderen van over de hele wereld te fotograferen. En dan niet alleen een portret van de kinderen zelf, maar ook een portret van hun slaapkamers. Hij wil hiermee vooral de ongelijkheid op de wereld laten zien. Dat doet hij door portretten te maken in landen als Afrika, maar ook in rijkere landen als Amerika. De een heeft een slaapkamer vol met speelgoed en kleding, de ander heeft een klein stukje grond in de openlucht. 

De serie is heel sterk door de uniformiteit die Molisson aanbrengt. Ook al zijn de omstandigheden en de kinderen zeer verschillend, de portretten zijn allemaal gefotografeerd voor eenzelfde, blanke achtergrond. Hierdoor zijn de foto's gelijkend, en worden de verschillen nog pijnlijker duidelijk als je de verschillende slaapkamers vergelijkt. Hiervan zijn namelijk wel zoveel mogelijk details weergegeven, wat het contrast versterkt.






Het boek 'Where children sleep' is onder andere verkrijgbaar via www.bol.com
James Mollison maakt meer interessante series. Zijn werk is te bekijken via http://www.jamesmollison.com/

Dit artikel is geplaatst door De Fotokunst Galerie

vrijdag 24 augustus 2012

Tip basisfotografie: Fotograferen bij regen

Er is dit weekend weer regen voorspeld. In Nederland heb je vaak te maken met nat weer. Een reden om niet te fotograferen? Nee hoor! Als je maar zorgvuldig met je apparatuur omgaat.

Hier een aantal korte tips:


Bescherm je camera tegen water. De goedkoopste manier is een plastic boodschappentas op je camera te leggen, zodat het grootste deel van de camera en de lens wordt afgedekt. Let er op dat deze tas niet te fel gekleurd is om reflecties te voorkomen. 
Om de regen uit de lens te houden kun je je zonnekap gebruiken. 
Richt je camera en lens, als je deze niet gebruikt, altijd naar beneden, om te voorkomen dat er regen op de lens komt. 
Je kunt een paraplu gebruiken, maar dat is vaak onhandig. Als je gebruik maakt van een statief heb je een hand vrij voor je paraplu. 
Belangrijk is om na gebruik de batterij en het geheugenkaartje uit de camera te halen, de lens te verwijderen (doe wel de cameradop op de camera zodat er geen stof binnen komt) en bij thuiskomst de camera uit de tas te halen. Dan kan de camera opdrogen. 

Deze tip is afkomstig van De Fotokunst Galerie

donderdag 23 augustus 2012

Fotografen en kunstenaars gezocht voor expositie!

De Fotokunst Galerie is naast winkel -net als een echte galerie- ook een platform voor verschillende kunstenaars om hun werk te tonen. Daarom beschikt De Fotokunst Galerie niet alleen over een eigen collectie, maar ook over een tijdelijke expositieruimte. Hier kunnen fotografen en kunstenaars uit binnen -en buitenland tijdelijk hun werk tonen én verkopen. Hoe exclusief de oplage is, hangt af van de kunstenaar.

Ben jij fotograaf/ kunstenaar en denk je over een geschikt portfolio te beschikken?
Meld je dan aan voor een expositie in De Fotokunst Galerie. Wie weet wordt jouw werk dan binnenkort beschikbaar voor een groot publiek!




Fotografie als kunstvorm

Fotografie is niet meer weg te denken uit ons leven. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Om ons heen zien we dagelijks fotografie, in kranten, tijdschriften, op billboards.  Vrijwel iedereen heeft een camera toch zijn beschikking, variërend van een spiegelreflexcamera tot een camera op je mobiele telefoon. Er wordt meer gefotografeerd dan ooit.

Veel mensen gebruiken fotografie om te registreren wat je om je heen ziet. Fotografie wordt lang niet door iedereen gezien als volwaardige kunstvorm. Wanneer je de geschiedenis van fotografie in ogenschouw neemt, is dit begrijpelijk. Fotografie was een vervulling van de van oudsher sterke behoefte om de werkelijkheid zo waarheidsgetrouw mogelijk af te beelden. 

De mechanische totstandkoming van het beeld, zorgde ervoor dat de fotograaf door velen eerder beschouwd werd als een ambachtsman dan als een kunstenaar. Fotografie was complex en meer iets voor wetenschappers.

Tussen 1900 en 1914 kwamen er camera's die gemakkelijker te gebruiken waren, waardoor mooiere en scherpere foto’s genomen konden worden. Hierdoor begonnen ook kunstenaars steeds meer gebruik te maken van fotografie en ontstond voor het eerst kunstfotografie. 

Kunstfotografie bewijst dat fotografie veel meer kan zijn dan een registratie van de wereld om ons heen. Foto's kunnen een verhaal vertellen dat het registreren van een gebeurtenis overstijgt. Een goede fotograaf beheerst de technische instellingen van zijn camera en kan deze beheerst en gericht inzetten om precies dat beeld vast te leggen dat in zijn hoofd zit. 

Bij de eerste kunstfotografen ging het dan ook meer om het beeld dan om  hoe het gemaakt was. Er werd gebruik gemaakt van kadering, er werd gelet op de compositie, en op wat er gefotografeerd werd.
Fotografen namen niet langer genoegen met ‘natuurgetrouwe’ opnamen. Met technieken als broom- en gomdruk brachten ze wijzigingen in de foto’s aan. Ze werkten details weg, en maakten partijen grijzer of zwarter, waardoor het resultaat meer ging lijken op een houtskooltekening of aquarel. 

Met de intrede van de digitale spiegelreflexcamera's zijn fotografen steeds beter in staat de tools van hun camera te beheersen en in te zetten voor een opgezette foto. Foto's beginnen dan ook steeds meer op digitale schilderijen te lijken. 

Foto uit de serie 'Wonderwoman', fotograaf: Susanne Middelberg www.susannemiddelberg.nl


Middelen die een fotograaf tot zijn beschikking heeft om van een foto kunst te maken:
 
Licht en standpunt
Licht is het belangrijkste beeldende middel van de fotograaf. Hij kan er van alles mee doen. Het licht in de foto roept een bepaald gevoel op. Het standpunt is de plek van waar de fotograaf de foto maakt en heeft te maken met hoe de fotograaf zijn camera vastheeft. Ligt hij op de grond, of maakt hij de foto vanuit de lucht? Verschillende standpunten geven andere effecten aan een foto.

Beelduitsnede en compositie
Hoe staat het onderwerp op de foto? Helemaal of een stukje? Door een ander standpunt en beelduitsnede te kiezen, kan de fotograaf een aparte foto nemen. Verder moet een fotograaf kijken naar de lijnen, vormen en kleuren in een foto. Vormen ze één geheel, dan heb je een goede compositie (een mooi, samenhangend beeld). 

Zwart-wit of kleur en creativiteit
Is de foto in zwart-wit of in kleur? Op een zwartwitfoto zien dingen er anders uit dan in kleur. Daar kan de fotograaf gebruik van maken. Geeft een foto een idee of emotie op een creatieve manier weer? Is de wereld op een aparte, verrassende of persoonlijke manier gefotografeerd? Dàn kun je zeggen dat een foto kunst is.

Niet alle fotografie is bedoeld als kunst. Er is ook redactionele fotografie, productfotografie, reportagefotografie, die een ander doel nastreeft. 

Dit artikel is verzorgd door De Fotokunst Galerie