woensdag 8 augustus 2012

Tip fotografie: ISO waarde


 Bij het maken van een goede foto zijn er altijd een paar factoren waar je op moet letten. Vaak maak je eerst een creatieve keuze. Wil je een foto maken met een hoge, of een kleine scherptediepte?

Een foto met een kleine scherptediepte (zowel voor als achtergrond scherp), heeft minder licht nodig. Je schiet dan met een kleine diafragma-opening (groot getal). Als je een foto wilt met een grote scherptediepte (alleen één bepaald element scherp en de rest onscherp), heb je meer licht nodig. Je kiest dan voor een grote diafragma opening (laag getal). Dit geldt ook wanneer je een korte sluitertijd hebt omdat je een snel bewegend onderwerp wilt fotograferen.

Of je voldoende licht hebt om je foto te laten slagen hangt af van het ISO getal. Hoe werkt dat nu precies?

Toen we allemaal nog analoog fotografeerden, konden we kiezen uit verschillende filmpjes om mee te fotograferen. Ieder filmpje had zijn eigen gevoeligheid. Deze werd uitgedrukt met de ASA waarde. Hoe hoger de ASA waarde, hoe minder licht er nodig was voor een goede foto.

Met ISO werkt het precies zo. Iedere keer dat het ISO getal verdubbeld wordt is er half zoveel licht nodig. Met 400 ISO is er half zoveel licht nodig als met 200 ISO.

Bij weinig licht kun je dus de ISO waarde verhogen, om toch een geslaagde foto te maken.  Het nadeel is wel dat hoe hoger de ISO waarde, hoe meer ruis en onscherpte dit met zich meebrengt. De detailscherpte zal hierbij niet significant aangetast worden, maar bij uitvergroting levert een foto met hoge ISO-waarde fletse kleuren.  

Voorbeeld lage en hoge ISO. Bron foto


Hoe lager je ISO, hoe scherper en mooier je foto is. Dit geniet vaak de voorkeur, tenzij je de ruis juist gebruikt als artistiek effect, of de sfeer verloren gaat door het gebruik van een flitser. De hoogste ISO stand van de meeste camera's geeft vaak behoorlijk wat ruis, dus probeer waar mogelijk altijd één of meerdere standen lager te kiezen.
Een alternatief voor een hoge ISO waarde is een langere sluitertijd, door gebruik te maken van een statief. Bij stillevens en landschappen is dit een prima keuze, bij beweging in het beeld en portretten wordt dit vaak lastig. 

Nog één keer op een rijtje:
Bij veel licht kies je een lage ISO waarde, denk aan 100 of 200 ISO.
Bij weinig licht kies je een hogere ISO waarde, er rekening mee houdend dat er veel meer ruis op de foto aanwezig is door de hoge ISO waarde, denk aan 800 of 1600 ISO.

Deze tip komt van De Fotokunst Galerie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten