zaterdag 25 augustus 2012

Fotograaf uitgelicht: James Mollison

Het kiezen van een bepaald thema voor een serie portretten, kan een zeer krachtige uitwerking hebben. Dit bewijst ook fotograaf James Mollison.

In het fotoboek 'Where Children Sleep' laat James Mollison je het heiligdom van kinderen over de hele wereld zien: hun slaapkamer.

Onderliggend thema van het boek zijn kinderrechten en het verschil hierin tussen landen. James Molisson kwam met het idee om kinderen van over de hele wereld te fotograferen. En dan niet alleen een portret van de kinderen zelf, maar ook een portret van hun slaapkamers. Hij wil hiermee vooral de ongelijkheid op de wereld laten zien. Dat doet hij door portretten te maken in landen als Afrika, maar ook in rijkere landen als Amerika. De een heeft een slaapkamer vol met speelgoed en kleding, de ander heeft een klein stukje grond in de openlucht. 

De serie is heel sterk door de uniformiteit die Molisson aanbrengt. Ook al zijn de omstandigheden en de kinderen zeer verschillend, de portretten zijn allemaal gefotografeerd voor eenzelfde, blanke achtergrond. Hierdoor zijn de foto's gelijkend, en worden de verschillen nog pijnlijker duidelijk als je de verschillende slaapkamers vergelijkt. Hiervan zijn namelijk wel zoveel mogelijk details weergegeven, wat het contrast versterkt.


Het boek 'Where children sleep' is onder andere verkrijgbaar via www.bol.com
James Mollison maakt meer interessante series. Zijn werk is te bekijken via http://www.jamesmollison.com/

Dit artikel is geplaatst door De Fotokunst Galerie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten