dinsdag 7 augustus 2012

Tip fotografie: gouden uur


Misschien heb je er al eens van gehoord: het gouden uur.

Als je met fotograferen nog geen gebruik maakt van het gouden uur, is deze tip waarschijnlijk de moeite waard! Met één simpele wijsheid, snel betere foto's maken.

Twee keer per dag is er sprake van een 'Gouden Uur': dit is het eerste en laatste uur van de dag dat de zon schijnt. Het zonlicht heeft tijdens deze uren een speciale kwaliteit en levert hierdoor de mooiste foto’s op (zoals dramatisch rode luchten, gouden heuvels en langgerekte schaduwen). Als je landschappen fotografeert geeft levert de lage stand van de zon mooie lange schaduwen op, die het landschap veel meer karakter geven. Leuk om op deze tijden eens op 'jacht' te gaan naar een mooie foto. 

Natuurlijk heb je het niet altijd voor het kiezen. Soms ben je nu eenmaal tijdens het middaguur op een mooie plek. Je zult zien dat, omdat de zon op z'n hoogst staat, foto's dan veel minder sfeer hebben. Dit komt doordat het licht hard is en vlak, omdat het recht van boven schijnt. 

Maar wanneer is dat nu precies, dat eerste en laatste uur? Dit verschilt natuurlijk per plek en dag. 

De website Golden Hour helpt je te berekenen hoe laat het gouden uur valt. Handig om even naar te kijken voor je naar je vakantiebestemming gaat. 


Deze tip is geschreven door De Fotokunst Galerie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten